Kobieta w ciąży musi borykać się z ciągłymi zachciankami. Dzisiaj np obudziłam się z ogromną chęcią na neleśniki. Osobiście lubię takie bardzo cieniutkie, za to duże i elastyczne.
A więc mikser i patelnia w ruch!
Na szczęście wykonanie naleśników nie jest czynnością bardzo pracochłonną.
A więc mikser i patelnia w ruch!
Na szczęście wykonanie naleśników nie jest czynnością bardzo pracochłonną.
Składniki na około 10 naleśników:
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- masło lub olej
- woda
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy jajka, sól, mleko miksujemy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie dodajemy trochę wody (tyle by uzyskać odpowiednią gęstość) i łyżkę oleju bądź roztopionego masła.
Ciasto nie może być zbyt gęste, gdyż z łatwością ma się rozprowadzać po patelni.
Naleśniki smażymy z obu stron. Ja robię to na patelni przeznaczonej specjalnie do tej czynności (średnio rozgrzanej), ale wystarczy jeśli masz jakąś teflonową o cienkim dnie.
Podajemy z dżemem, nutellą, owocami, białym serem czy z czym nam się tylko wymarzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz