Strasznie dawno mnie tu nie było. Dziecko pochłania mnóstwo czasu i energii! A jeść trzeba! ;)
Dzisiaj zaprezentuje kotleciki z soczewicy. Mi smakują, mojemu dziecku też, a mąż mówi, że są jak papier. Co kto lubi.
Składniki na 8 kotlecików:
- szklanka soczewicy (ja użyłam takiej gotowej z puszki)
- cebula
- jajko
- otręby bądź tarta bułka (użyłam tego i tego)
- natka pietruszki
- sól, pieprz, kolendra
- olej do smażenia
Cebulę i natkę drobno siekamy. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe! Bułki tartej bądź otrębów dodajemy tyle, by swobodnie ulepić kotleta.
Przyprawiamy całość do smaku. Możemy dodać przeróżnych przypraw.
Smażymy kotlety na mocno rozgrzanym oleju.
Kotlet musi dobrze się zarumienić z jednej strony, co dopiero potem przewracamy go na drugą stronę - inaczej może się rozpaść.
Podałam z sosem jogurtowo-koperkowym i pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz