środa, 12 marca 2014

Kotlety z soczewicy

Strasznie dawno mnie tu nie było. Dziecko pochłania mnóstwo czasu i energii! A jeść trzeba! ;)
Dzisiaj zaprezentuje kotleciki z soczewicy. Mi smakują, mojemu dziecku też, a mąż mówi, że są jak papier. Co kto lubi.


Składniki na 8 kotlecików:
- szklanka soczewicy (ja użyłam takiej gotowej z puszki)
- cebula
- jajko
- otręby bądź tarta bułka (użyłam tego i tego)
- natka pietruszki
- sól, pieprz, kolendra
- olej do smażenia
Cebulę i natkę drobno siekamy.  Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i gotowe! Bułki tartej bądź otrębów dodajemy tyle, by swobodnie ulepić kotleta.
Przyprawiamy całość do smaku. Możemy dodać przeróżnych przypraw. 
Smażymy kotlety na mocno rozgrzanym oleju. 
Kotlet musi dobrze się zarumienić z jednej strony, co dopiero potem przewracamy go na drugą stronę - inaczej może się rozpaść. 
Podałam z sosem jogurtowo-koperkowym i pieczonymi ziemniakami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz