niedziela, 14 października 2012

Kokosanki

Ciąża to bardzo dziwny okres. Np wczoraj około godziny 23 bardzo zachciało mi się kokosanek. Nie wiem czemu. Tak naprawdę jadłam je może z dziesięć razy w całym życiu. W sumie szkoda bo to pyszne i proste ciastka.
Składniki na około 10 sporych kokosanek:
- 200 g wiórków kokosowych 
- 50 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 bądź 3 łyżki mleka
- 2 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masło rozpuszczamy w rondelku na niewielkim ogniu. Dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Jak masa jest bardzo gęsta dodajemy mleka (jeśli nie ma takiej potrzeby ten element przepisu możemy sobie darować). Na koniec kokos. 
Ubijamy na sztywno masę z jajek. Pod koniec dosypujemy mąki ziemniaczanej i mieszamy na wolnych obrotach. Wystudzoną masę kokosową mieszamy delikatnie z białkiem. 
Na blaszce do pieczenia (łyżką) wykładamy porcję masy kokosowej. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Niestety kokosanki po upieczeniu trzeba zostawić chwilę w spokoju, gdyż są dosyć miękkie. Czekamy, aż ostygną/zastygną i wtedy z łatwością odejdą nam z blaszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz