wtorek, 2 października 2012

Kruche ciasto z karmelem i czekoladą

Pierwsze skojarzenie z jesienią? Oczywiście kasztany! Odwiedziłam ostatnio rodzinę i wszyscy wspólnie robiliśmy rzeczy z kasztanów: konie, biedronki, mrówki. Jednym słowem świetna zabawa. A na koniec wieczoru pyszne i syte ciasto, tzw. krajanka. I tak w ogóle to towarzyszył nam też uroczy chomik Gwiazdka :)
Składniki na spód:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g pokrojonego w kostkę masła
- 50 g brązowego cukru
Blachę o wymiarach mniej więcej 23x23, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Do miski przesiewamy mąkę i mieszkamy z cukrem. Dodajemy masło i ugniatamy ciasto. Wykładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez około 20 minut (aż ładnie się zezłoci).
Masa karmelowa:
- puszka mleka skondensowanego (gotujemy 2-3 godziny pod przykryciem)
- lub puszka gotowej masy karmelowej
Masę z puszki wykładamy na przestudzony spód ciasta. Jeśli masa jest zbyt gęsta można chwilę podgrzać w mikrofali.
Masa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki masła
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy stopniowo masło. Masa musi być takiej gęstości by swobodnie wylać ją z rondelka na masę karmelu. Ciasto włożyć na minimum noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz