czwartek, 14 marca 2013

Faszerowana cukinia

Uwielbiam cukinie. To takie wdzięczne warzywo. Lubię ją nawet na surowo. Kroję w plasterki, dodaję cebulę i sól. Palce lizać! 
A dzisiaj coś wegetariańskiego i mimo braku mięsa mój mąż to uwielbia :)

Składniki dla 2 osób:
- 4 młode cukinie
- puszka pomidorów
- ser feta
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- pietruszka
- słodka papryka w proszku
Cukinię kroimy wzdłuż. Łyżką wydrążamy środki (nie wyrzucamy!). Łóżeczki z cukini solimy i smarujemy oliwą. 
Cebulę i czosnek drobno kroimy. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i pozostałości (środki) cukini. Gotujemy dopóki większość wody wyparuje. Pod koniec dodajemy opakowanie sera feta, tymianek, pietruszkę, paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Faszerujemy łódeczki nadzieniem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika  (180 stopni) na 30 min. 
Ja przez pierwsze 20 min przykrywam blaszkę folią aluminiową, a na ostatnie 10 min ją zdejmuję.
Podałam faszerowaną cukinię z długimi, cienkimi frytkami, 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz