wtorek, 12 lutego 2013

Faszerowane pieczone, pomidory

Uwielbiam pomidory pod każda postacią.
Lubię robić te nadziewane bo to fajny, smaczne, efektowny pomysł na kolację.
Przede wszystkim mamy mnóstwo możliwości na zrobienie farszu. Od wegetariańskiego po sam mięsny. Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia.
Ja lubię robić farsz z mięsa i pieczarek - robię go wtedy więcej i na następny dzień mam sos do makaronu :)

Składniki na około 4 osoby:
- 15 pomidorów
- 7 średnich pieczarek
- 400 g mięsa mielonego (np wołowina i cielęcina) 
- 100 g żółtego sera
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- łyżeczka chili w proszku
- sól i pieprz
- oliwa
Cebulę i czosnek siekamy drobno. Wrzucamy na patelnię z oliwą i chwilę podsmażamy. Dodajemy mielone mięso i pokrojone na małe kawałki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i chili. Na końcu dodajemy starty, żółty ser.
Zcinamy czubki pomidorów i wydrążamy środki*. Pomidory faszerujemy wcześniej przygotowanym farszem. Wkładamy je do piekarnika na 160 stopni i pieczemy przez 15 minut.



* ja korzystam z podwójnej dawki składników, dziele na pół i z tej drugiej połowy przygotowuje sos do makaronu i wykorzystuje do tego celu pozostałości z pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz