poniedziałek, 16 lipca 2012

Świeżutka ryba

Najprostsze sposoby na przygotowanie jedzenia są najlepsze.
Dostałam w sklepie super świeżego dorsza. Co z nim zrobić? Potraktować go sosem i dużą ilością przypraw? Fajnie, ale przy takiej jakości towaru to zupełnie bez sensu.
Szybka, prosta panierka, patelnia, olej i pyszna rybka gotowa!
          - filet z dorsza
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- sól
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi i oprószamy solą. W jednym talerzu mieszamy mąkę z bułką tartą, w drugim roztrzepujemy jajko. Filet moczymy najpierw w jajku, a później obtaczamy w bułece i mące (czynność powtarzamy jeśli chcemy mieć więcej panierki). Wrzucamy na gorący olej i smażymy do uzyskania złocistego koloru.
Do ryby pasują zarówno gotowane ziemniaczki z koperkiem, jak i frytki np z majonezem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz