wtorek, 11 września 2012

Sok malinowy

Od sąsiadów dostaliśmy calutką łubiankę malin. Co z nimi zrobić? Toż wiadomo, że te owoce bardzo szybko się psują. Postawione zostało, że najlepiej zrobić pyszny i zdrowy sok malinowy. A przepis jest banalnie prosty!
- 1 kg malin (ja użyłam prawie całej łubianki)
- około kilograma cukru (można mniej)
Całe przygotowanie soku polega, tylko i wyłącznie, na zasypywaniu malin cukrem. Tak więc, do słoika wsypujemy trochę malin i trochę cukru, potem znowu trochę malin i znowu cukier...i tak do wykończenia zapasów. Przykrywamy wszystko gazą lub ściereczką i czekamy kilka dni, aż puszczą sok. Po tym czasie odcedzamy sok na durszlaku i przelewamy do wyparzonych butelek.
I w ten oto sposób w naszej kuchni zagościł taki stwór:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz