piątek, 7 grudnia 2012

Kasza manna z jabłkami

Kasza manna jest pyszna i zdrowa. Na dodatek nie jest tylko i wyłącznie dla dzieci.
W obecnej chwili choruje i takie śniadanie dodaje mi dużo sil! 
Szczególnie zjedzone spokojnie, bez pośpiechu i w łóżeczku :)
Proste, a jakie sycące i smaczne!

Składniki dla 1 osoby:
- 300 ml zimnego mleka
- 7 łyżek kaszy manny orkiszowej
- jedno jabłko
- cynamon
- cukier
Jabłko myjemy, obieramy ze skórki (ja nie obieram) i kroimy w nieduże kawałki. 
Wkładamy w niewielki garnuszkek i gotujemy na małym ogniu, aż jabłka rozpadną się na drobne kawałki. W między czasie dodajemy do smaku cukru i cynamonu. 
Odlewamy do kubka 50 ml zimnego mleka i mieszamy go z kaszą. Resztę mleka zagotowujemy.
Do zagotowamego mleka dodajemy bardzo powoli kaszę rozrobioną z mlekiem. Cały czas mieszamy tak by nie powstały grudki. Gotujemy przez około 3 minuty.
Kaszę podajemy z jabłkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz