sobota, 1 grudnia 2012

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami - czyli całe moje dzieciństwo.
Myślałam, że tę potrawę zna każdy, a tu się okazało, że najbliższa mi osoba, czyli mąż, zupełnie jej nie zna!
Był nastawiony dość sceptycznie do tego przepisu, ale szybko się do niego przekonał.
Tego pysznego, delikatnego, aromatycznego smaku nie da sie nie lubić. 

Składniki:
- 200 g ryżu
- szklanka mleka
- torebka cukru waniliowego
- 4-5 dużych jabłek
- łyżka masła
- parę łyżek cukru (według uznania)
- 2 jajka
- cynamon
- szczypta soli
Ryż gotujemy bardzo wolno w szklance mleka z dodatkiem soli, cukru waniliowego oraz łyżki masła, ja czasami dodaje korę cynamonową. Gotujemy tak długo, aż prawie całe mleko się wsiąknie.
Jabłka obrać (ja tego nie robię) i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Białka oddzielamy od żółtek. Biała ubijamy na sztywno, a żółtka na puszystą pianę. Delikatnie łączymy z ryżem.
Naczynia żarootporne smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu i jabłek i posypujemy cukrem i cynamonem, czynność powtarzamy.
Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz