sobota, 8 grudnia 2012

Rosół z kaczych skrzydełek

Wbrew pozorom przepis bardzo łatwy, niestety potrzebujący odrobiny czasu.
Pocieszające jest to, że Ty wtedy nie musisz siedzieć cały czas w kuchni.
Rosół gotuje się sam.
I jeszcze te piękne zapachy przypraw wypełniające całe mieszkanie!

Składniki na 2-4 porcje: 
- około kilograma kaczych skrzydełek
- sól morska
- łyżka świeżo startego imbiru
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 płatków chili
- 2 gwiazdki anyżu
- kawałek kory cynamonu
- 4 goździki
- woda mineralna
- dodatkowo: 200 g makaronu sojowego i 200 g grzybów (borowiki, podgrzybki, grzyby chińskie) świeżych lub mrożonych

 Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Skrzydełka myjemy, kładziemy na blachę i oprószamy solą.
Przykrywamy luźno folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę.
Zlewamy wytopiony tłuszcz z kaczki do miseczki. Możemy go później wykorzystać np do pieczenia ziemniaków.
Kaczkę smarujemy imbirem, podlewamy szklanką soku i wystawiamy do piekarnika. 
Pieczemy bez przykrycia przez około 1 i 1/2 godziny. W między czasie zagłądamy do piekarnika i w razie potrzeby dolewamy soku (ewentualnie wody) i ze dwa razy przekładamy skrzydełka na drugą stronę.
Skrzydełka smarujemy płynnym miodem i pieczemy jeszcze 1/2 godziny.
Skrzydełka wkładamy do większego garnka. Wlewamy wodę tak by przykryła kaczkę. 
Zagotowujemy. Dodajemy sos sojowy, czosnek, chili, anyż, cynamon i goździki.
Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. 
Na koniec bulion odcedzamy. Skrzydełka obieramy z mięsa.
Grzyby myjemy pod bierzącą wodą, osuszamy na ściereczce i kroimy w paseczki. Doprawiamy solą, układamy na blasze i pieczemy przez 20 min w temperaturze 180 stopni.
Do zagotowamego bulionu dodajemy grzyby i mięso z kaczki. W miseczki wkładamy makaron sojowy i zalewamy naszym gotowym rosołem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz