poniedziałek, 17 grudnia 2012

Ziemniaki pieczone po szwedzku

Kto nie lubi pieczonych ziemniaków? Ja znam tylko jedną taką osobę.
A myślę, że na ziemniaki pieczone po szwedzku i tak by się skusiła.
Można je podać jako dodatek do obiadu, albo po prostu same + jakiś dobry sos i sałatka.
Wraz z mężem pożarliśmy je z sosem czosnkowym, sałatką i sokiem ze świeżo wyciskanych owoców.

Składniki (proporcje orientacyjne):
- 8 średnich ziemniaków*
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- sól
Ziemniaki obieramy ze skórki, dokladnie myjemy i osuszamy. Każdego ziemniaka głęboko nacinamy, uważając przy tym by nie przeciąć go na pół. Pomaga w tym umieszczenie ziemniaka na drewnianej łyżce, wtedy na pewno nie będziemy paru części.
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego oliwy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Ziemniaki układamy w brytwance i polewamy masłem z oliwą, solimy.
Pieczemy przez około, plus minus, jedną godzinę.





* ilość ziemniaków zależy tylko od Ciebie, pamiętaj jednak by wybrać odmianę przeznaczoną do pieczenia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz