poniedziałek, 14 stycznia 2013

Cynamonowe ślimaki z ciasta francuskiego

Kocham ciasta francuskie! Idziesz do sklepu, kupujesz i już. Na słodko, na słono. Dużo nie potrzeba - talks odrobina wyobraźni. Mnie naszło na cynamonowe ślimaki.


Składniki:
- 1 opakowanie, gotowego ciasta francuskiego
- jajko + drugie do posmarowania ślimaków
- cynamon*
- brazowy cukier*
Jajko, cukier i cynamon dokładnie mieszamy razem (najlepiej i naszybciej mikserem).
Nakładamy równą, dość grubą warstwę na rozwinięte ciasto francuskie.
Zwijamy ciasto, pamiętając by nie robić tego zbyt ciasno bo niestety ciasto się nie upiecze.
Ślimaki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 20 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci.
Pamiętajmy, że surowe ciasto francuskie nie lubi przebywać w cieple.


* ilość cukru i cynamonu zależy od własnych upodobań

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz