środa, 28 listopada 2012

Kruche ciasteczka

Są takie dni w tygodniu, że po śniadaniu mam ochotę na kawe i ciastko.
Wtedy zawsze można na szybko przygotować kruche ciasteczka. Czasami robię więcej i chowam do szczelnego pudełeczka i mogę rozkoszować się ich smakiem w każdej chwili.
W dodatku to świetny pomysl na zabawę dla dzieciaków. Dajesz im ciasto, foremki i mają zajęcie na parę dobrych chwil.
Są też świetną dekoracją na choinkę. Wystarczy odpowiedni kształt np. gwiazdka, księżyc.
Na codzień mogą być to po prostu okrągłe ciasteczka.
Gorąco polecam!

Składniki na około 40-50 sztuk:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 25 g cukru pudru + ewentualnie cukier do posypania ciasteczek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
 Mąkę pszesiewamy na stolnicę. Posypujemy solą, cukrem pudrem i waniliowym. Masło kroimy na małe kawałki. Najpierw siekamy wszystko dużym nożem, tak aby powstały grudki. Następnie dłońmi, szybko rozrabiamy ciasto. Formujemy w kulkę i wkładamy na godzinę do lodówki.
Jeśli ciasto jest zbyt suche i łamliwe to dodajemy odrobine wody. 
Ciasto trzeba rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawamy foremką ciasteczka. Wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 18-20 min w piekarniku rozgrzanym do  180 stopni, aż ciastka uzyskają złoty kolor.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz